Privatlån

Privatlån är ett bra sätt att låna mycket pengar utan säkerhet över en längre tid. Med ett privatlån kan du ansöka om ett lån från 5 000 kronor upp till en halv miljon kronor.

Att låna pengar utan att sätta något i säkerhet är ett populärt sätt för att t.ex. köpa en bil, göra en renovering eller åka på den där drömresan du alltid önskat.

Att ansöka om ett privatlån är inte så svårt men där är en längre behandlingstid på privatlån än vad där är på t.ex. snabblån. Du får dock en mycket lägre ränta och ett mer förmånligt lån på lång sikt.

Låneförmedlare

Om du vill hitta ett så bra privatlån som möjligt för dig kan det vara vettigt att jämföra banker och långivare för att hitta den bästa räntan. Problemet med att försöka jämföra detta själv är att räntan sätts individuellt efter din kreditvärdighet och varje bank gör sin bedömning.

För att göra jämförelse lättare så finns det idag flera låneförmedlare som jämför privatlånen åt dig. Du gör då ansökan hos dem och de hämtar sedan uppgifterna från bankerna så du på ett lätt och enkelt sätt kan se vilken bank som ger dig den bästa räntan. Man kan säga att låneförmedlarna tvingar bankerna att slåss om dig som kund då du antagligen kommer välja den som ger bäst ränta på privatlånet.

Här nedanför hittar du några av de mest populära låneförmedlarna i Sverige.

Freedom Finance

Mer Information
Lendo

Mer Information
Axo Finans

Mer Information

Amortering och löptider

Du har normalt sätt väldigt bra möjligheter att lägga upp löptiden som du vill när du ansöker om ett privatlån. Korta löptider på någon månad brukar inte tillhandahållas utan normalt sätt kan du välja mellan 1 år till 15 år för ett privatlån.

Fördelen med att välja en längre amortering är att du får en lägre månadskostnad och som påverkar din ekonomi på en månadsbasis mindre. Nackdelen är att det blir dyrare med mer ränta om du vill betala av lånet över en längre tid dock. En god regel är att betala av skulder och krediter så snabbt man kan då det normalt ger en bättre ekonomi i det långa loppet.

När du väljer att låna pengar genom privatlån har du möjligheten att lägga upp det med rak amortering eller som ett annuitetslån. Med rak amortering amorterar du en jämn summa varje månad under löptiden vilket gör att du betalar mer i början eftersom räntan är högre ju mindre du betalt av. Med ett annuitetslån balanseras detta ut genom att du betalar exakt lika mycket varje månad.

Ett annuitetslån kommer alltid vara dyrare dock då du amorterar långsammare och får över tid betala mer ränta för lånet. Däremot är en jämn månadsbetalning oftare lättare att hantera ekonomiskt och lånar du mycket pengar blir det inte lika dyrt i början.

Jämför med effektiva räntan

Den effektiva räntan är ett bra sätt att jämföra privatlån och hur dyra de kommer vara över ett års tid. Den effektiva räntan inkluderar inte bara årsräntan eller månadsräntan utan även andra avgifter som kan tillkomma i samband med ett lån som t.ex. aviavgifter och uppläggningsavgifter.

Genom att jämföra den effektiva räntan på lånen kommer du få en mycket bättre bild av hur lånet kommer kosta dig. Banker och långivare är tvungna att skriva ut den effektiva räntan också av just denna anledning. Den gör att det dels är lättare att jämföra lån men även se hur dyrt eller förmånligt ett lån är.

Om den effektiva räntan är väldigt lik årsräntan innebär det att där inte tillkommer mycket fasta avgifter medan en större skillnad ofta tyder på dryga aviavgifter och kanske en högre uppläggningsavgift. I slutändan är det ändå den effektiva räntan du vill titta på om du inte planerar att betala av lånet långt i förtid.