Bensinkort

bensinkortBensinkorten har varit populära under många år nu. Om man skulle vilja förenkla det så är ett bensinkort precis som ett vanligt kreditkort med som ger rabatt på drivmedel som bensin och diesel.

Fördelen med att välja ett bensinkort framför ett vanligt kreditkort är om du kör väldigt mycket bil eller andra fordon där det finns en anledning att få det extra avdraget för varje liter tankad bränsle.

De flesta stora kedjor av bensinmackar har bensinkort som du kan teckna för att få ta del av dessa och många andra rabatter. Preem, Shell, OKQ8 och CircleK har alla olika typer av bensinkort att välja mellan.

Rabatten på drivmedel gäller inte alltid alla stationer utan är ibland begränsat till bemannade stationer och där tilldelas ofta andra fördelar också som rabatter på köp förutom just drivmedlet.

Många bensinkort kommer även med försäkringar som är inriktade på just bensinen och diesel. Om du t.ex. skulle tanka fel drivmedel så finns det hos vissa bensinkort inbyggd försäkring som skyddar dig mot detta. Detta kan vara speciellt bra om ni i hushållet har två eller flera fordon och där drivmedlet skiljer sig åt. Om t.ex. en bil har bensin och den andra diesel så räcker det att man är lite trött och fokuserad en dag för att olyckan ska vara framme.

Ingen årskostnad

Många av de kreditkort som ges ut av bensinbolagen har ingen årsavgift alls för att inneha. De köp du gör på kortet samlas på en faktura som du sedan kan betala i lugn och ro. Hos vissa bensinkort finns det t.o.m. möjlighet att delbetala denna summan om den är för hög och man skulle vilja sprida ut den på några månader.

Att delbetala köp kan vara praktiskt om man behöver göra något större inköp. Kanske har man precis betalt en resa på kreditkortet eller använt kortet för att betala dyra räkningar vilket idag är väldigt enkelt tack vare Mobilt BankID. Att kunna delbetala krediten gör att det inte behöver bli så tufft över en månad som det annars kanske skulle blivit.

Försäkringar

Bensinkort ReseförsäkringMånga kreditkort och bensinkort du kan få har inbyggda försäkringar och/eller möjligheten att lägga till ytterligare försäkringar. Dessa brukar inte vara speciellt dyra men kan ge dig ett utökat skydd om du t.ex. vill betala din resa med kreditkortet.

En viktig detalj kring försäkringarna är att de oftast endast gäller om du gör köpet med kreditkortet. Ibland måste hela köpet göras men ibland räcker det att t.ex. endast 75% av köpet är gjort med kreditkortet.

Möjligheten att kunna få utökat skydd när man reser är väldigt uppskattat av många. Det är inte ovanligt att de försäkringar man får genom bensinkort och kreditkort ger mycket bättre och snabbare ersättning om ditt bagage skulle försvinna eller om du missar ett anslutningsflyg.

Det samma gäller med bensinkorten om du skulle tanka fel bränsle så är det skönt att ha en försäkring som täcker det. Det finns även försäkringar kring borttappad bilnyckel, lägre självrisk vid vägassistans o.s.v. Är du ute på vägarna mycket så är det klokt att se över dina alternativ.

Fler fördelar

Med ett bensinkort som fungerar som ett kreditkort så har du samma fina konsumentskydd vid köp som med ett vanligt kreditkort. Det innebär enligt kreditlagen att den du betalar till är skyldig att se till att du får det du betalar för eller ansvarig att återbetala beloppet.

Detta är speciellt bra vid bokning av resor om resebolag, flygbolag eller hotell går i konkurs. Du är då genom denna lag skyddad och garanteras en återbetalning eftersom du inte fått den tjänst du betalt för. Just detta skydd kan även användas om du handlar online och företaget du beställt t.ex. en TV eller möbel ifrån skulle gå i konkurs. Då träder samma trygghet in och räddar dig.

Bensinkortens fördelar är starkt inriktade kring drivmedel och bensinstationerna. Men det finns ofta liknande upplägg som vanliga kreditkort har och det är därför inte dumt att jämföra dessa också. Det finns ibland kontant bonus där du får tillbaka en liten procent (vanligtvis 1%) i kontanter på allt du handlar med ditt bensinkort. Undantag till detta brukar dock finnas som t.ex. drivmedlet där du redan har rabatt på vissa stationer.

Det finns en mängd andra fördelar som sparkonton med bra sparränta o.s.v. Olika företag erbjuder olika lockelser för att bli kund och idag är det så förmånligt att ha ett kreditkort att alla borde ha ett. Kör du mycket bil så är ett bensinkort kanske dessutom det du bör sikta in dig på.

Källor: